BosnaFolk - B L O G

Kulturne tekovine Bosne i Hercegovine

Skip navigation.

BosnaFolk

Oj Ustavu rano moja ljuta

2 komentara za “ Oj Ustavu rano moja ljuta”

 • 1.
  Comments Omladinsko vijeće regije Zenica piše:

  Vratiti ljiljane i himnu “Jedna si jedina”

  Povodom odluke Ustavnog suda BiH kojom se prihvataju argumenti Narodne skupštine RS da zastava ovog entiteta ne predstavlja samo srpski narod, Lokalno omladinsko vijeće regije Zenica uputilo je poziv novoizabranim poslanicima u Parlamentu BiH da na najbolji način štite interese i pozicije BiH.

  U saopćenju te organizacije se od novoizabranih zastupnika traži da uskoro donesu novi, funkcionalni evropski ustav. Također se navodi kako Lokalno omladinsko vijeće očekuje da se BiH vrati grb i zastava s ljiljanima, s kojima se mogu historijski identifikovati svi građani i konstitutivni narodi.

  “Tražimo i da nam vratite himnu Jedna si jedina koja u svakom pogledu, a posebno tekstom, predstavlja sve građane i narode koji ovdje žive”, stoji u saopćenju Lokalnog omladinskog vijeća regije Zenica.

 • 2.
  Comments M.B. piše:

  NASTAVAK GENOCIDA NA USTAVNOM SUDU

  Nevjerovatna presuda “Ustavnog suda BiH” i jos nevjerovatnije obrazlozenje

  Slijedi citat iz “presude” kako je prenosi Pincom.info od 18. novembra 2006:

  Utvrdjeno je da je clan 1. Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS-a u skladu s Ustavom BiH. Ustavni sud je smatrao da se može prihvatiti argumentacija NSRS-a da grb i himna RS-a ne predstavlja samo srpski narod u RS-u, jer se radi o zastavi u kojoj su zastupljene panslavenske boje koje su karakteristicne za povijest slavenskih naroda, medju kojima su i konstitutivni narodi u BiH….

  Nadalje, cinjenica koja se istice u zahtjevu podnositelja, da je zastava korištena tijekom rata i da se pod ovim simbolom vodio rat, ne znaci sama po sebi da su boje na zastavi i njihov raspored neustavni. – Kraj citata

  Namecu se slijedeca pitanja za “sudije” “Ustavnog” suda BiH:

  Kada su ustanovljene, tj. kojim pravnim aktom, te “panslavenske boje”?

  Da li sve “Slavenske drzave” imaju te “panslavenske boje” na svojim zastavama? (Nemaju.)

  Zar za pravnike profesionalce ne bi trebala imati vecu tezinu legalno definisana u Skupstini Republike Bosne i Hercegovine zastava sa “ljiljanima”, nego neka pradavna plemenska veza sa “Starim Slavenima” koji tada nisu ni imali neke jedinstvene boje, jer nisu ni imali drzavu u tom stadiju razvoja drustva?

  Zar pravnici smiju koristiti neki prastari nazovimo ga “istorijski” argument, a preskociti legalne dokumente Skupstine Republike Bosne i Hercegovine o zastavi (sa “ljiljanima”)?

  Ako vec “pravnici” iz “Ustavnog suda BiH” ne zele da koriste pravne argumente, nego istorijske, zar je jaci istorijski argument zajednicka (nedokazana) veza sa Starim Slavenima, od desetak genocida protiv Bosnjaka koji su se provodili pod “srpskim/slavenskim bojama”? Zar je u redu nametnuti Bošnjacima zastavu pod kojom su klani u svim dosadasnjim genocidima, za racun neke prastare plemenske veze sa Srbima?

  Svugdje u svijetu su pravnici vrhunski intelektualci i profesionalci, tj. ljudi od velikog kredibiliteta. S druge strane, sudije Ustavnog suda BiH jos nisu naucili da se pleme Starih Slavena davno izdiferenciralo na etnicke grupe, tj. zasebne narode, kao sto su: Rusi, Cesi, Poljaci, Ukrajinci, Bjelorusi, Slovaci, Srbi i mozda Hrvati, Bosnjaci itd.

  Po toj logici i Cesi, Poljaci, Ukrajinci itd. su se trebali osjecati ravnopravnim pod Ruskom zastavom kao i Bosnjaci i Hrvati pod srpskom, jer i Cesi i Poljaci su samo Slaveni kao i Rusi?

  Osim toga, Srbi tvrde za Hrvate i Bosnjake da su Slaveni, dok Hrvati i Bosnjaci nisu bas sigurni u to. Mnogi Bosnjaci smatraju da imaju vise strarosjedilacke, Ilirske krvi u svojim zilama, nego Slavenske. I Hrvati su svoj pokret nacionalne emancipacije od austrougarske nazvali “Ilirski pokret”.

  Mnoge zastave na svijetu imaju neke zajednicke boje. To sto plavo-bijelo-zlatna zastava Bosne sa grbom na kojem su ljiljani, koja potice jos od srednjevjekovnih bosanskih kraljeva i koju je potvrdila i legitimna Skupstina Republike BiH, ima u sebi plavu boju, kao i plavo-bijelo-crvena srpska zastava, ne znaci da Srbi nisu okupatori i da nije u redu nametanje njihove zastave ostalim Bosancima i Hercegovcima.

  A svako ko vidi srpsku zastavu vidjece da ona uopste ne lici na Bosansku zastavu sa “ljiljanima”, a cak ni na novokomponovanu trokutastu zastavu dytonske Bosne i Hercegovine.

  Ocekujemo od Harisa Silajdzica, koji je preuzeo funkciju u predsjednistvu BiH od podnositelja tuzbe Sulejmana Tihica, da se zali na Evropskom sudu u Strazburu, na sta ima pravo prema daytonskom ustavu.

  Napomenimo da u “Ustavnom sudu BiH” sjede i sudije iz zemalja Evropske unije kao pomoc BH pravnicima. BOSNI I HERCEGOVINI ZAISTA NE TREBA TAKVA PRISTRASNA NEPROFESIONALNA “PRAVNA” POMOC. Da li postoji ista gore od korumpiranih i pristrasnih pravnika?!

  Slijede imena tih “pravnika” koji su donijeli gornju presudu, koja ce vjerovatno uci u istoriju pravne nauke kao presedan sa kojim je pravo dostiglo apsoluno dno:

  Hatidža Hadžiosmanovic-Mahic,

  David John Feldman iz Velike Britanije,

  Valerija Galic,

  Miodrag Simovic,

  Tudor Pantiru iz Rumunije,

  Mato Tadic,

  Jovo Rosic,

  Constance Grewe iz Njemacke,
  Seada Palavric.