BosnaFolk - B L O G

Kulturne tekovine Bosne i Hercegovine

Skip navigation.

BosnaFolk

Ljudska prava Fate Orlović

11 komentara za “ Ljudska prava Fate Orlović”

 • 1.
  Comments A. Hadžić piše:

  Objavljeno u Avazu 07.februar 2007.
  Zatvor za Fatu Orlović
  Ništa strašnije nije se pojavilo ovih dana u javnosti, kao što je poziv pravosuđa Republike Srpske, u kojem se sedamdesetogodišnja Fata Orlović iz Konjević Polja obavještava da će joj po optužnici Okružnog tužilaštva iz Bijeljine biti suđeno za “izazivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.
  Kad je Fata rasno i vjerski mrzila, te unosila razdor i netrpeljivost u svom povratničkom okruženju u Konjević Polju u pozivu nije pisalo, kao ni to ko ju je tužio. Pisalo je samo po kojem je parafu tužena, kako bi mogla unaprijed znati koliko para za budžet RS da pripremi, ili u protivnom da se odluči na višegodišnji boravak u srpskim zatvorima.
  To što Fati Orlović već drugu godinu ne stiže sudski poziv po njenoj tužbi, u kojoj je tužila Srpsku pravoslavnu crkvu koja joj je otela avliju i u njoj sagradila crkvu, očito nije smetalo sudijama manjeg bh. entiteta, koji prijete Fati da će, ukoliko se ne odazove na poziv 16. februara, “biti prinudno dovedena”, te da će joj biti određen i pritvor ukoliko bude izbjegavala dolazak na sud.
  Revnosne sudije zaprijetile su tako starici na insulinu, baš kao da se radi o ustaljenoj sudijskoj praksi manjeg bh. entiteta, gdje se zakon poštuje iznad svega, a njegovi prekršioci po hitnom postupku dovode na sud, bez obzira kojoj rasi ili vjeri da pripadaju.
  Hoće li sudije, nakon što uhapse Fatu, ili institucija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koja ih imenuje, znati odgovoriti na pitanja kako to da još uvijek na sud nisu dovedene ubice bošnjačkih povratnika u RS? Kako se zove “onaj” što je iz puške usmrtio šesnaestogodišnju Melihu Durić, a koji se i danas nesmetano šeće po Vlasenici i Zvorniku…
  Dovođenjem Fate Orlović na sud u RS ponižen je institut suda i zgažena vjera u pravdu u BiH. Jer, Fatu proganjaju oni koji su, da je pravde i pravednih sudija, odavno već trebali truhnuti u zatvoru upravo zbog vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti koja se sada njoj tovari na leđa.

 • 2.
  Comments Danas počinje suđenje Fati Orlović piše:

  U Općinskom sudu u Srebrenici danas u 11 sati počinje glavni pretres u slučaju Fate Orlović, koju Okružno tužilaštvo iz Bijeljine tereti za krivično djelo širenja mržnje i rasne i vjerske netrpeljivosti.
  – Ja ne znam ko je protiv mene podnio krivičnu prijavu, ali idem na sud da sudiju pitam je li ga sramota nakon svega što mi se sa mojim imanjem radi više od pet godina, da sada treba meni da sude – kazala nam je jučer Fata Orlović.
  Krivična prijava protiv Fate Orlović najvjerovatnije je podnesena zbog njenog stalnog insistiranja da se konačno izmjesti pravoslavna crkva nelegalno sagrađena na imanju Orlovića, odnosno u dvorištu njene kuće.
  Sudski poziv Fati Orlović i kvalifikacije djela za koja se tereti izazvali su među povratnicima u Konjević Polje ogorčenje, ali i strah od sve veće represije pravosudnih i sigurnosnih organa RS, kojoj su izloženi oni i ostali povratnici u Republiku Srpsku.

 • 3.
  Comments Suđenje Fati Orlović odgođeno piše:

  Ukopajte me u crkvi u mojoj avliji ako ne dočekam pravdu

  Suđenje Fati Orlović iz Konjević Polja, prema optužnici Okružnog javnog tužilaštva iz Bijeljine, koje je tereti za krivično djelo “širenja mržnje, rasne i vjerske netrpeljivosti zbog napada na pravoslavnu crkvu, vjernike i sveštenstvo”, zakazano za jučer na Općinskom sudu u Srebrenici, odgođeno je za 14. mart.
  To je saopćila sutkinja Teodora Petković, uz obrazloženje da je sudija u ovom predmetu “hitno morao otići na seminar u Bijeljinu”, koji je navodno zakazalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće.
  Pola sata prije zakazanog suđenja, Fata Orlović pojavila se pred zgradom Suda, a pridružilo joj se pedesetak srebreničkih majki koje su, noseći transparente na kojima je pisalo “ÂŽrtve na sudu, zločinci na slobodi”, željele opomenuti javnost da se stradanje i progon žrtava Srebrenice nastavljaju i u miru.
  – Otkako sam se vratila u svoju kuću, progone me sud i policija RS. Hoće da ja naprijeko umrem kako bi se oni širili na mom imanju. Dva puta me je bijeljinska policija maltretirala, svakodnevno me proganja bratunačka policija, šest puta su me pozivali na sud.
  Poginut ću svijetla obraza, ali im svoje ne dam. I ako umrem prije nego što doživim pravdu, ostavljam u amanet da me u crkvu zakopate jer ona je na Orlovića imanju – kazala je novinarima Fata, nakon što joj je saopćeno da se suđenje odgađa.
  Hatidža Mehmedović iz Udruženja “Majke Srebrenice” poručila joj je da je neće ostaviti samu i pozvala druge Srebreničanke da im se pridruže 14. marta.
  – Umjesto da su danas ovdje zločinci, Dodikova vlast privodi žrtve – kazala je Mehmedović.

 • 4.
  Comments Bedrudin Gušić piše:

  Ovdje je svaki komentar suvišan – svako njegovo slovo, doslovno. Sve je rečeno i prije nesuđenog ročišta hrabroj i odvažnoj Fati Orlović i sve je jasno kao bijeli dan. Zato, umjesto komentara na ovu još jednu u nizu morbidnih priča iz Dodiklanda, ukažimo po hiljaditi put šta znači egzistiranje RS po BiH, Bošnjake, Hrvate i druge i poslužimo se jezikom logike: ako je (RS) nastala na genocidu, a itekako jeste, onda je jedini put da opstane – aparthejd. Oni to i provode, oni zato ne daju policiju po cijenu da Bosna ne krene prema Europi.

  Bosna je talac Milorada Dodika i RS i to je sve tako jasno svakome osim liderima stranaka iz F BiH koji, umjesto da se izmaknu iz ćorsokaka za kojeg nisu odgovorni, oni odlaze nekakvom Špiriću na noge radi “iznalaženja kompromisnog rješenja..”

  Ako se našoj heroini Fati išta desi u ovom maltretiranju od strane četničkog pravosuđa i policije, te ako bude osuđena, da ponovim i ja, odgovoran će biti Abdurahman Malkić – načelnik općine Srebrenica, a ako i od 2. marta ove godine ostane policija RS i to bude rezultat “kompromisa” za približavanje Europi, historijsku odgovornost će snositi oni koji su na to pristali. Bit će veleizdajnici Zemlje i Naroda! Kako je Bošnjacima pod pravosuđem i policijom Republike Srpske, vidi se i iz svježeg slučaja Fate Orlović.

 • 5.
  Comments Ministar Safet Halilović piše:

  ÂŽrtva tuđeg raspirivanja mržnje

  Ispada da nisu mržnju raspirivali oni što su blagosiljali paravojne formacije, a da nikada niko nije niti pokušao da ih pozove na odgovornost

  Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice osuđuje to što su tužilaštvo u Bijeljini i Općinski sud u Srebrenici pokrenuli sudski postupak protiv nedužne starice Fate Orlović iz Konjević-Polja, koja je branila svoje neotuđivo pravo na nepovredivost privatnog posjeda, na kojem je Srpska pravoslavna crkva bespravno izgradila vlastiti vjerski objekt.
  – Slučaj Fate Orlović pokazuje da je BiH, u mnogim svojim segmentima, zemlja apsurda i da se ti apsurdi prelijevaju preko funkcioniranja države, entiteta, kantona i općina. Najgore je, ipak, kada sve to padne na leđa običnog čovjeka, uz to još povratnika.

  Protiv povratka

  Već duže vrijeme svjedoci smo tragedije Fate Orlović, koja ne može da dosegne pravdu i ostvari zahtjev da iz dvorišta njene kuće bude uklonjen pravoslavni vjerski objekt, napravljen dok je ona bila portjerana iz svog doma – kaže ministar Safet Halilović.
  On postavlja pitanje zašto je crkva napravljena u mjestu gdje uopće nema pravoslavaca? Šta je bio cilj ovakve gradnje?
  – Odgovor je vrlo jasan. Trebalo je spriječiti protjerani narod druge vjere da se vrati, trebalo je jasno pokazati da im tu nije mjesto. Upravo izgradnja crkve u dvorištu Fate Orlović imala je za cilj raspirivanje nacionalne i vjerske mržnje, jer je izgrađena s jasnom namjerom nepoštivanja opstanka drugih i njihovih ljudskih prava – navodi Halilović.
  Ustrajavanje i pokušaj nasilnog zadržavanja ovog vjeskog objekta u dvorištu stare muslimanke, nastavlja Halilović, nije ništa drugo do poruka svima da postoje zadnje namjere vlasti RS kada su u pitanju prava drugih i njihov opstanak u ovom entitetu.

  Zamjena teza

  – Zbog toga tužba protiv starice Fate Orlović nije ništa drugo nego zamjena teza. Ispada, prema tome, da nisu mržnju raspirivali oni što su blagosiljali paravojne formacije, a da nikada niko nije niti pokušao da ih pozove na odgovornost, niti su krivi oni što su gradili na tuđem i tamo gdje tom vjerskom objektu nije mjesto.
  Imputira se krivnja Fati Orlovic da raspiruje vjersku i nacionalnu mržnju, iako je upravo ona žrtva tuđeg raspirivanja mržnje, maltretiranja i pokušaja da bude otjerana iz svog doma – kaže Safet Halilović, ministar za ljudska prava i izbjeglice.

  H. O.
  Vlast u RS mora poštivati ljudska prava

  – Krajnje je vrijeme da pravosudni, policijski organi i vlast u cjelini, a posebno ona u RS, ispune svoje obaveze u vidu poštivanja ljudskih prava Fate Orlović, njenog dostojanstva, sigurnosti i nesmetanog života na njenom imanju, u domu i zavičaju – kaže Halilović.
  Objavleno u Avazu, 19.02. 2007

 • 6.
  Comments Avdic Sefer Nederland piše:

  U Opste nemam komentara jer tako ce biti kako oni zele jer nasa vlast je totalno losa.!

 • 7.
  Comments MESA piše:

  JEDAN SAM OD MNOGIH BORACA ZA BIH I JEDINO STO MOGU DA KAZEM JE DA SMO SE BORILI NIZASTO.
  ZIVIM U DALLAS-SAD ,JA SAMO POSTAVLJAM PITANJE:
  ZATO SMO STALI SA RATOM KAD NISMO DOBILI ZASTO SMO SE BORILI????CIVILI NASTAVLJEJU
  RAT KOJI MI NISMO ZAVRSILI…
  NASA VLADA NE MISLI NA NAS BORCE NITI NA NASE
  CIVILE,A MI SMO TI KOJI SMO IM DALI FOTELJU.
  SRBI SU USVAKOM SLUCAJU POBJEDNICI U OVOM RATU
  ZATO STO IMAJU VISE PRAVA NA SRPSKOJ STRANI,
  A STIMA IM SE I NA NASOJ BOLJE NEGO NAMA.
  I DALJE IH NASI LJUBE U DUPE,JE LI SE MOZDA BOJIMO??????

 • 8.
  Comments Sakib Smajlović piše:

  Oslobođenje 15.3.2007
  Piše: Sakib Smajlović

  SREBRENICA – U Osnovnom sudu u Srebrenici, pred predsjednikom ovog suda Hajrudinom Halilovićem, u srijedu je počeo glavni pretres protiv optužene Fate Orlović (63) iz Konjević-Polja kod Bratunca.

  Obrazlažući optužnicu, tužiteljica Danica Stjepanović kazala je da će na glavnom pretresu dokazati da je Fata Orlović izvršila krivično djelo nanošenja povrede svešteniku Milanu Milovanoviću, uskratila slobodno obavljanje vjerskih obreda u crkvi, te izazivala i raspirivala nacionalnu, vjersku i rasnu mržnju, razdor ili netrpeljivost.

  “Optužena Fata Orlović je od 2002. do polovine 2004. godine četiri puta ometala vjerski obred u crkvi. Optužena je bila svjesna kada je ometala vjerski obred i svojim ponašanje širila mržnju među narodima”, istakla je tužiteljica Danica Stjepanović.

  U svom izlaganju pred sudskim vijećem, međutim, tužiteljica Danica Stjepanović nije pomenula niti dala naslutiti okolnost da je Fata Orlović navodna krivična djela učinila u vjerskom objektu bespravno i silom sagrađenom na njezinoj zemlji.

  Od pozvanih pet svjedoka došli su samo Zdravko Uzelac, bivši policajac SJB Bratunac i njegov kolega Velibor Oplanak, dok Blašku Grujiću, Damjanu Brankoviću i svešteniku Milanu Milovanoviću pozivi nisu uručeni zbog promjena adrese.

  Branilac Fate Orlović, sarajevski advokat Fahrija Karikin je Sudu izjavio da će odbrana dokazati da nedostaju elementarni dokazi za navodna krivična djela koja se optuženoj stavljaju na teret, te da on raspolaže dokazima da Fata Orlović nije kriva.

  Interesantna su bila svjedočenja Zdravka Uzelca i Velibora Oplanka, čiji se jučerašnji iskazi na Sudu nisu poklapali sa izjavama u istražnom postupku. Tako je Zdravko Uzelac na ispitivanja tužioca često govorio da se ne sjeća detalja i da nije čuo Fatine psovke i uvrede upućene svešteniku i prisutnim vjernicima. Kazao je da je optužena napustila dvorište crkve kada je on kao službeno lice s njom obavio informativni razgovor.

  Svoj iskaz u SJB Bratunac jučer je pred Sudom promijenio i Velibor Oplanak, što će, prema mišljenju prisutnih stručnjaka, bitno uticati na sudbinu optužnice.

  Nakon saslušanja tužioca, odbrane i dva svjedoka, sudija Hajro Halilović je zaključio prvi glavni pretres, a sljedeću raspravu zakazao za 12. april.

  Sve dok je trajao pretres, ispred zgrade srebreničkog Suda bile su prisutne članice Udruženja Majke Srebrenice, te tridesetak žena iz Kotorskog kod Doboje, koje su, kako kažu, došle dati podršku pravdi i Fati Orlović. Izlazak Fate Orlović iz Suda one su dočekale aplauzima, a čuli su se povici “Hvatajte Ratka Mladića i Radovana Karadžića” i “Zločinci, gdje su nam djeca”.

  “Došla sam da dokažem da sam nevina. Ja sam samo tražila da se crkva skloni iz mog dvorišta, a oni su me istukli i nakon toga vezanih ruku priveli u SJB Bratunac. Za to imam uredne ljekarske nalaze i zapisnik o privođenju”, izjavila nam je Fata Orlović.

  Optužnica za premještanje crkve

  Advokatski tim na čelu sa Fahrijom Karikinom predao je Osnovnom sudu u Srebrenici optužnicu kojom se, između ostalog, traži premještanje bespravno izgrađene crkve na posjedu Fate Orlović.

  “Ovih dana očekujemo potvrđivanje optužnice. Imamo pripremljene sve materijalne dokaze. To je vrlo jednostavan spor i nadam se da će on biti završen za tri rasprave. Dobiće Fata i taj spor, kao što će biti oslobođena i od optužnice koja je tereti za ometanje vjerskog obreda”, pojasnio nam je advokat Karikin.

 • 9.
  Comments BF piše:

  Iako je prošlo skoro dva mjeseca od obećanja mamlaza iz Laktaša o premještanju crkve na drugu lokaciju do sada se nije ništa desilo. Naprotiv jučer 18.7.2007 objavljena je ova vijest:
  Fata Orlović odbila je milion američkih dolara koji su joj ponuđeni iz određenih krugova u Republici Srpskoj da bi odustala od zahtjeva za izmještanje pravoslavne crkve izgrađene u njenoj avliji u Konjević-Polju kod Bratunca.

  Ovu informaciju u jučerašnjem telefonskom razgovoru potvrdila je i sama Fata Orlović, dodajući da joj je novac za otkup zemljišta na kojem je crkva izgrađena nuđen u više navrata. Posljednja nemoralna ponuda iz manjeg bh. entiteta stigla je prije nekoliko dana. U akciju ubjeđivanja nane Fate uključeni su i neki bratunački Bošnjaci poznati po tome što vrlo prisno sarađuju sa vlastima RS.

  “Prije nekoliko godina nudili su mi pola miliona. Neki dan su došli sa ponudom od milion dolara. Poručila sam im da me nikakve pare na ovom dunjaluku ne zanimaju. Kažu mi: “Bolje ti je uzmi pare, jer će crkva biti premještena samo prekoputa”. Rekla sam im da mene ne interesuje gdje će oni crkvu postaviti, mogu i nasred asfalta, ali da ja hoću da je maknu sa moje zemlje. Mene ne mogu kupiti”, kaže Fata odlučno.

  Indikativno je što je posljednja ponuda za otkup zemljišta na kojem je crkva stigla nakon što su visoki politički i vjerski dužnosnici RS i SPC najavili da će ovaj objekt biti premješten na drugu lokaciju.

  Dodikovo obećanje

  Kao što je poznato, ovu namjeru u Banjoj Luci su prije skoro dva mjeseca obznanili premijer RS Milorad Dodik i vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda. Od tada se, međutim, ništa nije događalo. Zbog toga su u Bratuncu skloni tumačenju da je novčana ponuda od milion dolara posljednji pokušaj svjetovnih, a naročito vjerskih vlasti u RS da po svaku cijenu crkvu zadrže u Konjević – Polju. U slučaju Fate Orlović ta cijena, očigledno, ne postoji. Od trenutka kada su Dodik i Kačavenda javno najavili izmještanje crkve, Fatu Orlović, kako tvrdi, niko nije zvanično obavijestio o takvim namjerama.

  “Mene niko nije ni zvao, nit’ mi je ko dolazio. I tada sam rekla, a i sad kažem da im ne vjerujem dok ne počnu skidati cigle sa crkve. Ne vjerujem ni Dodiku, a pogotovo ne vjerujem Kačavendi, koji je i naredio da se crkva izgradi”, kaže Fata.

  Ramiz Salkić, poslanik u NSRS iz Bratunca, kaže kako su i do njega doprle priče o pokušaju da se od Fate Orlović otkupi zemljište.

  “Čuo sam za to, ali kako sa Fatom nisam duže vrijeme kontaktirao, ne mogu ništa podrobnije o tome reći. Ono što ću ja uraditi jeste da ću na današnjoj sjednici NSRS postaviti poslaničko pitanje premijeru Dodiku o tome dokle se došlo u vraćanju imovine Fati Orlović i kada će crkva konačno biti izmještena. ÂŽelim vjerovati da premijerova najava od prije dva mjeseca nije bila samo zamazivanje očiju javnosti”, kaže Salkić.

 • 10.
  Comments BF piše:

  Samo za podsjećanje. Već smo u 2008, crkva još stoji u dvorištu, privatnom vlasništvu Fate Orlović.
  Aferim Dodiku ali i Vladi BiH.

 • 11.
  Comments Bosna Folk piše:

  U jesen 2011 objavljeno u Avazu:
  Fata Orlović nakratko je napustila svoju kuću u Konjević-Polju kako ne bi bila izložena prijetnjama i maltretiranju uoči liturgije koja će u nedjelju, u povodu obilježavanja krsne slave, biti održana u crkvi izgrađenoj u njenom dvorištu.
  Pakt s Dodikom
  – Neka je na sramotu cijeloj BiH što ja moram izlaziti iz svoje kuće jer ne mogu gledati šta mi u rođenoj avliji rade Srpska crkva i njeni sveštenici. Moje zdravlje više ne može podnijeti tu sekiraciju. Znam da će doći da se iživljavaju po mom imanju, da me vrijeđaju i provociraju i zato me kćerka dovela sebi u Srebrenik – kazala je Fata Orlović.

  Iako dosta bolesna, između ostalog i dijabetes joj je narušio vid, ona nije propustila da upozori da, koliko god Srpska pravoslavna crkva provodi nasilje nad njom i njenom imovinom, to isto čini i bošnjačka vlast “koja paktira s Dodikom i Kačavendom”.
  Dovode televizije

  – Sita sam bošnjačkih rukovodilaca i kojekakvih ministara koji dovode televizije pred moja vrata da pričaju kako se brinu za Fatu. Ne trebaju se oni brinuti za mene, imam ja svoju djecu koja o meni vode računa, nego neka se brinu za ono za šta su dužni da se brinu – za pravdu i zakone. Zar ih sve nije sramota i od Boga i od naroda da skoro 15 godina ne mogu da uđem u svoj posjed! Sve je to ista sorta – poručuje Fata Orlović.
  Nakon što prođe obilježavanje krsne slave u crkvi u Potočarima, Fata Orlović vratit će se u svoju kuću u Konjević-Polju.


Napiši komentar